Ooglidcorrectie

Overweeg je een correctie aan je oogleden? Dan zijn er twee opties: een correctie van de bovenste oogleden of een correctie van de onderste oogleden. Uiteraard is het ook mogelijk om beide correcties te combineren.

Bovenooglidcorrectie

Als hangende oogleden (ptosis) je vooral parten spelen, kan een bovenooglidcorrectie overtollige huid verwijderen. Na verloop van tijd zal het litteken, dat discreet in de oogplooi ligt, vrijwel onzichtbaar zijn. Maar het resultaat zal zeker opvallen!

Onderooglidcorrectie

Als je last hebt van wallen onder je ogen, kan een onderooglidcorrectie de oplossing bieden. Dit kan worden bereikt via een kleine incisie vlak onder de wimperlijn, waardoor het litteken minimaal zichtbaar is, of via de binnenkant van het onderooglid, waarbij het litteken volledig onzichtbaar blijft.

Boven- en onderooglidcorrectie

Een gecombineerde correctie van zowel de bovenste als onderste oogleden is ook een optie. Tijdens het consult zal je samen met de plastisch chirurg bespreken welke ingreep het meest geschikt is voor jouw situatie.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan antwoorden op veel voorkomende vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op, we staan je graag te woord.

Voorbereiding op de ooglidcorrectiebehandeling

Bloedverdunnende medicijnen
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zoals Marcoumar, Sinaspril, Sintrom, Ascal, APC of kinderaspirine, en/of antibiotica, dient u dit tijdens het intakegesprek met de plastisch chirurg te melden. De arts zal met u bespreken hoeveel dagen voor de operatie u met de medicatie moet stoppen, indien mogelijk. Het gebruik van Ibuprofen moet 10 dagen voor de operatie worden gestaakt.

Make-up
Op de dag van de operatie dient u geen make-up te dragen en de huid niet in te smeren.

Roken
Nicotine vernauwt de bloedvaten, wat problemen bij de wondgenezing kan veroorzaken; daarom wordt stoppen met roken dringend geadviseerd, bij voorkeur 2 weken voor de operatie.

Alcohol
Het wordt aanbevolen om enkele dagen voor tot enkele dagen na de ingreep geen alcohol te nuttigen.

Botox & fillers
Het wordt afgeraden om van 2 weken voor tot 2 weken na de ingreep Botox en/of fillers te gebruiken.

Sieraden
Tijdens de ingreep is het niet toegestaan sieraden te dragen. Let met name op dat oorbellen en ringen af zijn.

Arnica
Het gebruik van arnicadruppels of -pilletjes rond de operatie wordt afgeraden. Arnica zalf op de onderoogleden of wangen na een ingreep is wel toegestaan.

Contactlenzen
Voor de operatie dient u uw contactlenzen uit te doen.

Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?

De meeste mensen gaan na een onderooglidcorrectie na een week weer aan het werk. Dat komt vooral omdat je de eerste week niet toonbaar bent. Je mag die week al wel licht huishoudelijk werk doen. Zware lichamelijke inspanning mag de eerste maand na de operatie niet. De genoemde termijnen zijn gemiddelden.

Mag ik lenzen dragen na een ooglidcorrectie?

Je mag nadat de hechtingen zijn verwijderd weer lenzen dragen, mits je niet aan de oogleden hoeft te trekken om ze in en uit te doen. Je mag gewoon een bril dragen.

Wat te doen na de ooglidcorrectie?

Autorijden na de ingreep
Na de ingreep mag u niet zelf naar huis rijden. Niet alleen kan dit gevaarlijk zijn vanwege het beperkte zicht door zwelling na de ingreep, maar het is ook waarschijnlijk dat uw verzekering autorijden niet toestaat zolang er hechtingen rond uw ogen zitten. Daarom raden we af om zelf auto te rijden zolang uw hechtingen nog niet door ons zijn verwijderd (dat is dus gedurende de gehele eerste week na uw ingreep).

Koelen van de oogleden
We adviseren om thuis uw oogleden vooral gedurende de eerste drie dagen elk uur tien minuten te koelen met een koelbril of een zakje bevroren erwten. Van dag vier tot en met zeven raden we aan om nog enkele keren per dag te koelen. Koelen helpt tegen zwelling en blauwe plekken en kan ook verlichting bieden bij eventuele jeuk. Het is echter belangrijk om gaasjes tussen uw ogen en de koelbril (of bevroren erwten) te plaatsen om te voorkomen dat uw huid eraan vastvriest en ter bescherming.

Vermijd drukverhogende activiteiten
Oogleden kunnen gemakkelijk opzwellen door vochtophoping, vooral in de eerste periode na een ooglidcorrectie. Daarom is het belangrijk dat u gedurende de eerste twee weken na de ingreep druk op uw hoofd zoveel mogelijk vermijdt. Buk niet voorover, til geen zware voorwerpen, begin nog niet met sporten en neem zoveel mogelijk fysieke rust.

Douchen na de ooglidcorrectie
Na de operatie worden er pleisters over uw hechtingen geplaatst. Deze zijn bestand tegen spatwater, maar niet tegen volledig waterdicht. Het is belangrijk om de wondjes, inclusief de pleisters, droog te houden. U kunt wel douchen, maar houd uw gezicht dan niet rechtstreeks onder de douche. We raden ook af om in bad te gaan of naar de sauna te gaan vanwege transpiratie, wat de pleisters kan doen loslaten.

Het dragen van make-up na een ooglidcorrectie
Zorg ervoor dat uw ogen schoon en onopgemaakt zijn voor de ingreep. Na de ingreep mag u twee weken lang geen make-up rond uw ogen aanbrengen.

Het dragen van contactlenzen
Het dragen van contactlenzen wordt tot twee weken na de ingreep afgeraden, vooral om trekken aan en rond de oogleden te voorkomen. Het dragen van een bril is echter wel toegestaan.

Vermijd direct zonlicht en de zonnebank na uw ooglidcorrectie
Direct zonlicht op beschadigde huid (zoals uw littekens) kan leiden tot ongewenste pigmentatie (verkleuring), wat kan resulteren in blijvend zichtbare donker gekleurde littekens. Om dit te voorkomen, raden we aan om de eerste zes weken na de ingreep uw ogen niet bloot te stellen aan de zon en/of de zonnebank. Draag altijd een zonnebril buitenshuis om uw ogen te beschermen. Het is ook aan te raden om vanaf twee weken na de ingreep een crème met een hoge SPF op te smeren voordat u naar buiten gaat.

Arnica druppels of zalf
We raden het gebruik van Arnica druppels rond de operatie af. U kunt wel Arnica zalf op de wangen aanbrengen na de ingreep, maar vermijd contact met het behandelde gebied.

Slaap op uw rug
We raden u ten zeerste aan om op uw rug te slapen en niet op uw zij of buik. Door op uw rug te slapen, voorkomt u dat u tijdens uw slaap de wondjes beschadigt. Het kan helpen om met een vliegtuigkussen in de nek en een kussen onder uw knieën te slapen om ervoor te zorgen dat u in uw slaap op uw rug blijft liggen.

Pijnstilling
Gebruik van paracetamol is toegestaan na de ingreep. We raden echter af om aspirinehoudende medicatie en/of ibuprofen te gebruiken tussen tien dagen voor en zeven dagen na de ingreep, om hevig bloeden tijdens en na de ingreep te voorkomen.

Wandelen na de ingreep
Rustig wandelen kan prettig zijn tijdens de herstelperiode na de ingreep. Frisse buitenlucht doet goed. Let er echter op dat u niet te enthousiast gaat lopen; neem voldoende rust.

Het schoonmaken van wondjes na een ooglidcorrectie
Het is belangrijk om het gebied rond uw ogen schoon te houden, maar probeer te voorkomen dat de pleisters nat worden. We raden aan om een licht vochtig wattenstaafje te gebruiken om het gebied voorzichtig schoon te maken. Zorg ervoor dat de steristrips eraf zijn wanneer na 5 dagen de hechtingen worden verwijderd. U kunt de hechtingen zelf verwijderen, aangezien u zelf arts bent of een van uw collega’s. Dr. Costenco gebruikt cilinderhechtingen die met een naald en een schaar heel gemakkelijk te verwijderen zijn. Na het verwijderen van de hechtingen kunt u beginnen met het aanbrengen van littekencrème. Vermijd echter sauna bezoeken gedurende de eerste 2 weken na de ingreep en blijf uit de zon. Til geen zware objecten om druk op de wond te voorkomen.

Terugkeer naar werk
De eerste dagen na de behandeling kunt u wat blauwe plekken en zwellingen rond de ogen hebben, wat ongemakkelijk kan zijn op uw werkplek. Na 7 dagen worden uw hechtingen verwijderd. De meeste mensen hervatten na het verwijderen van de hechtingen hun normale werkzaamheden. Zwaar lichamelijk werk wordt echter afgeraden gedurende minimaal de eerste twee weken na de ingreep.

Sporten
We raden u ten zeerste af om gedurende de eerste twee weken na de ingreep te sporten of andere middelzware of zware lichamelijke inspanning te verrichten. Daarna adviseren we u om nog enkele weken rustig aan te doen met sporten, afhankelijk van het verloop van uw herstelproces en het type sport dat u beoefent.

Littekencrème
We raden u aan om een goede littekencrème te gebruiken nadat de hechtingen zijn verwijderd. Deze ontvangt u van ons.

Hoe lang blijft het resultaat zichtbaar?

Gemiddeld heb je van een ooglidcorrectie 10 tot 15 jaar plezier. Hoewel de klok een aantal jaren is teruggedraaid, gaat het verouderingsproces wel gewoon door. Door gezond te leven en goed voor je huid te zorgen, haal je het maximale uit de ingreep. De voorsprong die je krijgt door de operatie, houd je natuurlijk altijd.

Wat kost een ooglidcorrectie?

De kosten voor een bovenooglidcorrectie bedragen 1500 euro, een onderooglidcorrectie kost 2500 euro en eeen gecombineerde correctie kost 3500 euro.

Privilege
Membership

Word nu ook kosteloos
member en ontdek de
exclusieve voordelen.

Aanmelden